Fotoclub

ORIZONT

Sibiu, România, fondat în anul 1973

Scurt istoric

Înființat în 1973, la initiațiva unui grup de fotografi amatori, fotoclubul "Orizont" din Sibiu s-a manifestat la început destul de timid, prin expoziții personale și colective relativ modeste. Cu timpul, organizația a evoluat întrând în circuitul național și apoi internațional al mișcării fotografice. Astfel, în palmaresul fotoclubului "Orizont" s-au strâns peste 500 de premii și peste 2000 de participări la saloanele fotografice internaționale (și naționale). Printre membrii marcanți apar nume ca: Gheorghe Lăzăroiu EFIAP, Fred Nuss AFIAP, Dan Stănescu, Horst Buchfelner, Adrian Velicescu, Otto Schemmel, Roland Zinck, Peter Ehrlich, Peter Roth, Gabriel Holam, Adrian Gugiu, Mircea Halcea, Jürgen Petrașcu, Mircea Agabrian AFIAP, Michael Kapp, Karl Klein, Mircea Pleteriu, Maria-Dora Popescu, Alexandru Ghițiu, Radu Stănese EFIAP, Mircea Colceriu, Gheorghe Tulban, Vasile Cârdei.

În decursul timpului, membrilor li s-au acordat mai multe titluri onorifice din partea organizațiilor internaționale: AFIAP, EFIAP, PSA, Hon. FPSG, Hon. Bliek etc. Pe lângă aceste succese, fotoclubul a jucat un rol important în promovarea fotografiei locale și nationale, întrucât gruparea sibiană a deschis drumuri noi, acordând sprijin și altor fotocluburi din țară, pentru a se lansa în circuitul internațional. Exemplificăm, în acest sens, saloanele internaționale de la Brașov și Oradea, recunoscute în lume ca evenimente importante pentru mișcarea fotografică actuală. Începând din 1982, fotoclubul "Orizont" a organizat, din doi în doi ani, “Salonul Internațional de Artă Fotografică” de la Sibiu. Statisticile  arată că, de la prima ediție din 1982, au fost jurizate peste 85 000 de lucrări fotografice venite de pe întregul  mapamond.

Pentru a fi obiectivi, trebuie să spunem că perioadele bune ale fotoclubului au alternat cu perioade mai putin bune, în care activitatea s-a rezumat doar la organizarea salonului internațional. Odată cu intrarea în mileniul trei, un grup de tineri entuziaști a reușit să aducă laolaltă persoane preocupate  de arta fotografică. Sprijiniți de Casa de Cultura a Studenților din Sibiu, întâlnirile lor s-au concretizat în expoziții și dezbateri, ceea ce a dus la revigorarea mișcării fotografice a orașului. Odată cu ediția a 17-a a Salonului Internațional de Artă Fotografică de la Sibiu (2016), președintele fotoclubului "Orizont", Radu Stănese EFIAP, împreună cu managerul acestui proiect, Liliana Popescu, au reușit să asigure o periodicitate anuală emblematicului eveniment cultural sibian.