Mar 24

scurt istoric

Publicat de admin

Înființat în 1973, la initiațiva unui grup de fotografi amatori, fotoclubul “Orizont” din Sibiu s-a manifestat la început destul de timid, prin expoziții personale și colective relativ modeste. Cu timpul, organizația a evoluat întrand în circuitul național și apoi internațional al mișcării fotografice. Astfel, în palmaresul fotoclubul “Orizont” s-au strâns peste 500 de premii și peste 2000 de participări la saloanele fotografice internaționale (și naționale). Printre membrii marcanți apar nume ca: Gheorghe Lăzăroiu, Fred Nuss, Dan Stănescu, Horst Buchfelner, Adrian Velicescu, Otto Schemmel, Roland Zinck, Peter Ehrlich, Peter Roth, Gabriel Holam, Adrian Gugiu, Mircea Halcea, Jürgen Petrașcu, Mircea Agabrian, Michael Kapp, Karl Klein, Mircea Pleteriu, Maria-Dora Popescu, Alexandru Ghițiu, Radu Stănese, Mircea Colceriu, Gheorghe Tulban, Vasile Cârdei.

În decursul timpului, membrilor li s-au acordat mai multe titluri onorifice din partea organizațiilor internaționale: AFIAP, EFIAP, PSA, Hon. FPSG, Hon. Bliek etc.

Pe lângă aceste succese, fotoclubul a jucat un rol important în promovarea fotografiei locale și nationale, întrucât gruparea sibiană a deschis drumuri noi acordând sprijin și altor fotocluburi din țară, pentru a se lansa în circuitul național și internațional. Exemplificăm, în acest sens, saloanele internaționale din Brașov și Oradea, recunoscute în lume ca saloane importante pentru mișcarea fotografică actuală.

Începând din 1982, fotoclubul “Orizont” organizează din doi în doi ani “Salonul Internațional de Artă Fotografică” de la Sibiu. Statisticile  arată că,  de la prima ediție din 1982, au fost jurizate peste 35 000 de lucrări fotografice venite de pe întregul  mapamond.

Pentru a fi obiectivi, trebuie să spunem că perioadele bune ale fotoclubului au alternat cu perioade mai putin bune, în care activitatea se rezumă doar la organizarea salonului internațional.

Odată cu intrarea în mileniul trei, un grup de tineri entuziaști a reușit să aducă laolaltă persoane preocupate  de arta fotografică. Sprijiniți de Casa de Cultura a Studenților din Sibiu, întâlnirile lor s-au concretizat și au revigorat mișcarea fotografică sibiană.

Un raspuns pana acum

1 Raspuns la “scurt istoric”

 1. Furdui Adrianaon 10 Sep 2009 at 11:34 am

  Ma numesc , Adriana Furdui nascuta si crescuta in orasul Arad , Romania .
  De mica mi-a placut arta in toate modurile ei de exprimare ( desen,sculptura,grafica,muzica si nu in ultimul rind arta fotografica ) .
  Am facut multe fotografii in ultimul timp avind ocazia sa strabat si alte tari mai mult sau mai putin exotice.
  Auzind intimplator de concursul organizat de clubul dvs , la radio 21 , m-am hotarit sa va contactez si sa va trimit citeva din ultimele fotografii facute de mine .
  Cam atit deocamdata despre mine.
  Ramine sa tinem legatura deocamdata din Ungaria ,deoarece interesele mele personale pentru o perioada de timp ma tintuiesc aici.
  Va multumesc anticipat ,
  Adriana Furdui

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply