Mar 24

scurt istoric

Publicat de admin

Infiintat in 1973, la initiativa unui grup de fotografi amatori, fotoclubul Orizont din Sibiu s-a manifestat la inceput destul de timid prin expozitii personale si colective modeste. Cu timpul, organizatia a evoluat intrand in circuitul national si apoi international al miscarii fotografice. Astfel, in palmaresul fotoclubul Orizont s-au strans peste 500 de premii si peste 2000 de participari la saloanele fotografice internationale (si nationale). Printre membri marcanti gasim nume ca: Gh. Lazaroiu, Fred Nuss, Dan Stanescu, Horst Buchfelner, Adrian Velicescu, Otto Schemmel, Roland Zinck, Peter Ehrlich, Peter Roth, Gabriel Holam, Adrian Gugiu, Mircea Halcea, Jurgen Petrascu, Mircea Agabrian, Michael Kapp, Karl Klein, Mircea Pleteriu, Maria-Dora Popescu, Alexandru Ghitiu, Radu Stanese, Mircea Colceriu, Gheorghe Tulban, Vasile Cardei.

In decursul timpului, membrilor li s-au acordat mai multe titluri onorifice din partea organizatiilor internationale: AFIAP, EFIAP, PSA, Hon. FPSG, Hon. Bliek etc.

Pe langa aceste succese, fotoclubul a jucat un rol important in promovarea fotografiei locale si nationale, intrucat gruparea sibiana a deschis drumuri noi acordand sprijin si altor fotocluburi din tara, pentru a se lansa in circuitul national si international. Exemplificam, in acest sens, saloanele internationale din Brasov si Oradea, recunoscute in lume ca saloane importante in miscarea fotografica actuala.

Incepand din 1982, fotoclubul Orizont organizeaza din doi in doi ani “Salonul International de Arta Fotografica” de la Sibiu. Statisticile ne arata ca, incepand de la prima editie din 1982, au fost jurizate peste 15 000 de lucrari fotografice venite din toata lumea. Numai in anul 2003, cu ocazie editiei cu numarul 10, au fost primite 2176 fotografii, dintre care 615 au fost acceptate in salon. Pe langa alte evenimente fotografice (expozitii, proiecte), continuand traditia saloanelor, fotoclubul orizont pregateste evenimentul din 2016. (urmariti www.orizontfoto.ro pentru viitoare detalii legate de acest concurs)

Pentru a fi obiectivi, trebuie sa spunem ca perioadele bune ale fotoclubului au alternat cu perioade mai putin bune, in care activitatea se rezuma doar la organizarea salonului international.

Incepand cu anul 2000, cativa tineri pasionati de fotografie au reusit sa gaseasca persoane cu preocupari comune. Sprijiniti de Casei de Cultura a Studentilor din Sibiu, intalnirile lor s-au concretizat si au revigorat miscarea fotografica locala.

Un raspuns pana acum

1 Raspuns la “scurt istoric”

 1. Furdui Adrianaon 10 Sep 2009 at 11:34 am

  Ma numesc , Adriana Furdui nascuta si crescuta in orasul Arad , Romania .
  De mica mi-a placut arta in toate modurile ei de exprimare ( desen,sculptura,grafica,muzica si nu in ultimul rind arta fotografica ) .
  Am facut multe fotografii in ultimul timp avind ocazia sa strabat si alte tari mai mult sau mai putin exotice.
  Auzind intimplator de concursul organizat de clubul dvs , la radio 21 , m-am hotarit sa va contactez si sa va trimit citeva din ultimele fotografii facute de mine .
  Cam atit deocamdata despre mine.
  Ramine sa tinem legatura deocamdata din Ungaria ,deoarece interesele mele personale pentru o perioada de timp ma tintuiesc aici.
  Va multumesc anticipat ,
  Adriana Furdui

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply